Stress is een keuze!

Stress ontstaat als we wel van alles willen, maar niet kunnen, durven of teveel moeten. Als je het gevoel hebt geen keuzemogelijkheid te hebben. Herken je dat?

Je hebt het druk op je werk, je holt van de ene vergadering in de volgende en/of de stapels werk op je bureau en het to-do lijstje in je hoofd groeien dagelijks. Je neemt je steeds weer voor dat je vandaag wel pauze neemt en wellicht naar buiten gaat…maar helaas….het zat er weer niet in….het to-do lijstje wordt steeds langer en jouw stressbeleving loopt op. Geen ruimte en tijd om te ontladen en op te laden.

Stress is net als het vasthouden van een glas water…als je het glas even vast moet houden is er niets aan de hand, moet je het een uur vasthouden, begint je arm echt pijn te doen! Moet je het een dag lang vasthouden wordt het een heel ander verhaal; je arm raakt gevoelloos en verlamd. Zo is het ook met stress! Duurt het even kun je die stress best aan, maar als de stressbeleving te lang aanhoudt dan krijg je er het last van! Bij sommigen duurt dit even voordat ze het in de gaten hebben en al helemaal voordat ze eraan toegeven….soms zelfs pas als er echt een crisis ontstaat en het lichaam niet meer meewerkt.

Als mensen met stressklachten of stressbeleving naar mij toekomen zeg ik altijd: ‘Stress is een keuze!’ Waarom? Omdat JIJ degene bent die dat glas langer vasthoudt dan goed voor je is. Je kunt er ook voor kiezen dat glas af en toe even neer te zetten en op adem te komen.

Vertaald naar het dagelijkse leven:

1x per week naar de yogales is niet genoeg! Neem micro breaks gedurende de dag, plan ze in en wees met je aandacht in het moment; eet bijvoorbeeld met aandacht jouw appel ipv ondertussen ook nog mails te beantwoorden.

Zorg voor voldoende beweging; liefst minimaal een half uur per dag wandelen. Je hoeft echt niet iedere dag 3 uur in de sportschool te trainen!

Zorg voor gezonde voeding; minder suiker, veel groente, fruit en water. Je zult versteld staan van het effect op je energie niveau.

Zorg dat je voldoende tijd besteed aan mensen die jou energie geven. Breng eens in kaart wie jou energie geven en wie jou energie kosten en hoeveel tijd je met wie doorbrengt…soms een openbaring!

Zorg voor voldoende positiviteit en dankbaarheid in je leven. Is jouw glas halfvol of halfleeg? Luister maar eens naar het lied ‘Mooi‘ van Marco Borsato…ook als je geen fan bent..;-)
Maar bovenal…zorg ervoor dat je met de dingen bezig bent die jouw leven zin geven. Als je straks als je 80 bent op een bankje zit en terug kijkt op jouw leven. Wat wil je dan achter gelaten hebben? Ben je daar nu al mee bezig? Leef je voldoende zoals je zou willen leven? Zet je jezelf weleens op jouw prioriteitenlijstje bovenaan?

Stress is een keuze! Welke keuze maak jij?

Meer weten over stress? 

Gun jezelf even ademruimte, kom met ons naar klooster nieuwkerk! Bekijk de flyer.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *