Vitaliteit is een veel gehoorde term, maar wat is vitaliteit eigenlijk en wat kun je er zelf aan doen?
De komende weken wil ik jullie graag meenemen op weg naar een vitaler leven…..
Vitaliteit is energie om te leven. Synoniemen zijn beweeglijkheid, energie, fut, levendigheid, levenskracht. Albert Sonnevelt heeft samen met Dr. Frans Bakker onderstaand vitaliteitsmodel gemaakt op basis van eigen onderzoek, honderden andere wetenschappelijke onderzoeken en hun eigen jarenlange ervaring op het gebied van gezonde levensstijl.
Tijdens het onderzoek is aan mensen die op een zeer hoge leeftijd nog uiterst vitaal zijn, de volgende vraag gesteld: ‘Wat is uw geheim voor een goede gezondheid op uw leeftijd?’ Dit model, de zogenaamde vitaliteitspiramide onderkent zes niveaus waaraan je kunt werken als het gaat over vitaliteit.
Dit model omvat alles wat met vitaliteit te maken heeft in één oogopslag. De pyramidevorm geeft tevens de volgorde van de verschillende aspecten aan.
Gezonde voeding is bijvoorbeeld belangrijk, maar een doel in je leven hebben, is nog van een veel groter belang om lang gezond te blijven.
Met andere woorden: je kunt jezelf aan een supergezond dieet houden, maar zonder doel en passie in je leven is jouw immuunsysteem uiterst kwetsbaar.
Zinvol leven
Het leiden van een zinvol leven is dus gunstig voor je gezondheid, omdat jouw immuunsysteem daardoor beter functioneert. De kans op gezondheidsproblemen neemt daardoor af. Maar wat is een zinvol leven eigenlijk?
Een zinvol leven houdt o.a. in dat je pro-sociaal bent (je bekommert je om het welzijn van anderen), dat je waardevolle relaties hebt met anderen, dat je doelgericht en betrokken bent bij je dagelijkse bezigheden, dat je dingen doet waarbij je talenten aan bod komen en dat je een optimistische kijk op het leven hebt.
De evolutie heeft ons kennelijk gestuurd in een richting waarin betrokkenheid bij anderen, ontplooiing van onze talenten en het leiden van een zinvol en goed leven bijdragen aan onze gezondheid en overleving. Dat is goed om even bij stil te staan.
Heb je jezelf al een keer de vraag gesteld wat jij achter wilt laten als je op je sterfbed ligt? Waar wil jij een bijdrage aan hebben geleverd, hoe klein of groot ook? Hoe zinvol is jouw leven op dit moment? Wat betekent zinvol leven voor jou? Waar word jij blij van? Waar krijg jij energie van en is dit voldoende aanwezig in het leven dat je nu leeft?
Doe de volgende oefening:
- Sluit je ogen en denk terug aan een situatie in jouw leven waar je ultiem geluk hebt ervaren.
- Beschrijf die situatie heel precies: wie of wat was daar aanwezig die maakte dat je op dat moment geluk kon ervaren?
- Wat zijn de dieperliggende waarden die in dit geluk te ontdekken zijn?
Als je dat helder hebt, heb je meer zicht op de ingrediënten die bijdragen aan jouw geluksgevoel.
Om jouw geluksgevoel nog beeldender en tasbaarder te maken zou je een moodboard kunnen maken. Neem een aantal van jouw favoriete tijdschriften. Knip beelden, teksten, spreuken uit deze bladen die jou direct aanspreken. Plak ze vervolgens op een groot vel papier. Hang dit daarna op in huis of op je werkplek. Deze gevisualiseerde beelden helpen je om je aandacht bij jouw persoonlijke doelen voor een zinvol leven te houden.
In de volgende blog ga ik dieper in op ondersteunende relaties.
Wil je graag dieper aan de slag met jouw invulling van een zinvol leven en daar echt even bezinningstijd voor vrij maken? Doe dan mee met ons bezinning- en bezielingsweekend van 9 t/m 11 oktober in klooster Nieuwkerk! Gun het jezelf….je bent het waard! Lees meer….
Heb je vragen of opmerkingen? Ik hoor het graag!
Hartelijke groet,
Chantal van Erp RL
06 51 99 28 20
Mooi geschreven en mooi materie om over na te denken en even te laten bezinken. Dank je Chantal! Vitaliteit is toch ook een factor voor je geluksgevoel. Voor mij is het wel duidelijk, na elk doel een volgend doel te stellen. En wat drijft je nou echt? Tijd voor bezinning inderdaad.