Duurzaam inzetbaar en vitaal zijn én blijven

Duurzaam inzetbaar en vitaal zijn én blijven

Het thema duurzame inzetbaarheid is helemaal van deze tijd. We leven in een samenleving waarin mensen langer moeten doorwerken, waarin de arbeidsmarkt snel verandert en mensen meer en meer zelf verantwoordelijk worden voor hun eigen inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Een ontwikkeling die vraagt om verandering. In denken én doen.

Hoe doe je dat duurzaam inzetbaar en vitaal blijven in deze turbulente tijd?

Het belangrijkste hierbij is dat je je bewust bent van jouw drijfveren en kwaliteiten, zodat je met plezier en vol energie met je studie of werk bezig bent. Wanneer heb jij jezelf voor het laatst afgevraagd of je nog energie krijgt van de dingen die je doet? Beleef je nog voldoende plezier? Neem je voldoende rust en is er ruimte voor herstelmomenten? Dit laatste valt ook al niet mee….de huidige generatie krijgt namelijk in 3,5 maand evenveel prikkels te verwerken dan onze voorouders in een heel mensenleven! Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je en worden deze op de arbeidsmarkt nog wel gevraagd?

Alleen werk dat echt bij je past, geeft steeds weer energie, plezier en voldoening. Haal het beste uit jezelf, steeds weer. Daar pluk je zowel op je (toekomstige) werk als in je privéleven de vruchten van!

Mijn visie

Mijn visie is als mensen zich bewust zijn van hun kwaliteiten, vaardigheden en valkuilen en als ze weten wat hun diepste drijfveren, wensen en verlangens zijn; dan kunnen ze weer in balans én in hun kracht komen of blijven.  Je weet dan wanneer je in de flow zit en wat je kunt doen om daar in te komen. Immers als je weet waar je energie van krijgt, ga dat dan vooral meer doen. En als je weet wat je energie kost, vermijd dat dan zoveel mogelijk.

Goed in je vel

Als je goed in je vel zit, voel je ruimte en energie om na te denken over je huidige situatie of de toekomst en kan je ook naar je gevoel te luisteren en daarnaar handelen. Dan is er ruimte om je eigen koers te varen in je loopbaan en leven. Als je in je kracht staat straal je dat ook uit, heb je meer energie en komen nieuwe dingen als vanzelf op je pad. Lukt dit niet en herken je jezelf niet in dit verhaal….dan is het wellicht tijd om eens van gedachten te wisselen met een goede vriend of loopbaancoach.

 

Soms wil je wel veranderen, maar is het lastig om de juiste keuzes te maken omdat je wordt tegengehouden door allerlei belemmerende overtuigingen, meningen van anderen, je eigen ervaringen uit het verleden, praktische overwegingen of financiële overwegingen. Vaak vormt angst de grootste belemmering.  Als dat zo is dan is een belangrijke vraag: waar ben je bang voor? Wat levert het op om door te gaan als je voelt dat je nu niet de juiste koers aan het varen bent?

Als je in balans bent, in je kracht staat, de dingen doet die echt bij jou passen en jou plezier geven (en je je daar bewust van bent), zit je lekkerder in je vel en ben je vitaal/ duurzaam inzetbaar. Je geniet weer van het leven, weet hoe je goed voor jezelf moet zorgen en de juiste keuzes moet maken om ook in balans te blijven. Is dit niet zo? Zorg dan voor meer helderheid. Het onderstaande model van Bateson kan je hierbij helpen. Het model van Bateson helpt je antwoorden te krijgen op de vragen ‘ wie ben ik?’, ‘ ‘wat kan ik?’ en ‘wat wil ik?’.

 

Bateson gaat ervan uit dat mensen gedrag laten zien dat past in de omgeving waarin zij zich bevinden. Dat gedrag wordt niet alleen beïnvloed door die omgeving, maar ook door een set innerlijke factoren. Wat je kunt, hoe je over iets denkt, wie je bent, en de ‘opdracht’ waarmee je op aarde rondwandelt, bepalen in hoge mate wat je doet.

 

Schermafbeelding 2014-12-02 om 17.13.55

 

Zingeving: Waar sta ik voor?Wat geeft energie? Wat is mijn why?

Identiteit: Wie ben ik? Wat is belangrijk voor mij?

Overtuigingen: Wat zijn mijn drijfveren, waarom doe ik het?

Vaardigheden kwaliteiten: Wat kan ik? Hoe doe ik het?

Gedrag: Wat doe ik precies? Wat zijn mijn taken en werkzaamheden?

Omgeving: Waar ben ik?

 

Bovenstaande helpt je om je carrière sturen. Immers als je weet waar jij voor staat, wat jou energie geeft, dan weet je ook wat belangrijk voor jou is, wat jouw drijfveren zijn en welke kwaliteiten je inzet. Steeds weer, jaar na jaar, gedurende je hele (werkzame) leven.

 

”Duurzame inzetbaarheid betekent dat werknemers in hun arbeidsleven doorlopend over daadwerkelijk realiseerbare mogelijkheden alsmede over de voorwaarden beschikken om in huidig en toekomstig werk met behoud van gezondheid en welzijn te (blijven) functioneren. Dit impliceert een werkcontext die hen hiertoe in staat stelt, evenals de attitude en motivatie om deze mogelijkheden daadwerkelijk te benutten.”  (van der Klink e.a., 2010 in opdracht van ZonMW).  

 

Kortom: werk aan de winkel!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *